tirsdag 29. juni 2010

Harley Davidson-treff og TNT på Radisson Blu Lillehammer Hotel


Hvilket sammentreff. Vårt opphold på Radisson Blu Lillehammer Hotel var tilfeldigvis samtidig som Harley Davidson-eiere hadde sin årlige samling. Over 700 motorsykler av edleste merke samlet på ett sted. Det er en opplevelse i seg selv.  

Kunstutstilling: Hver enkelt Harley Davidson er som kunstverk å regne, med unike detaljer. Ulike motivlakkeringer, lang gaffel, kort gaffel, liten, stor, bred tank, smal tank, gul, rød, sort, oransje. Vi finner ikke noen motorsykler som ligner på hverandre. 


Garantert tøffere en toget: Når far i huset en gang blir stor, skal han kjøpe en slik.

Svære saker: Ikke rart disse motorene brumler og buldrer når man gir gass.
Når disse starter opp samtidig, registreres det nok på Richters Skala. 
Haaarleey, Deividson... Supergruppe TNT med supergitarist Ronni Le Tekrø spilte opp til dans i kjelleren på hotellet. Slagere som 10.000 Lovers (in one), Seven Seas og selvfølgelig Harley-Davison ble fremført med trøkk som kjentes i mellomgulvet. Tøffe greier. 

Rømmegrøt, spekemat og Sankthansfeiring på Maihaugen

I år var vi så heldige å få feire Sankthansaften på Maihaugen i Lillehammer. Maihaugen er et friluftsmuseum med omkring 200 eldgamle, halvgamle, nygamle og noen moderne bygninger. Museet er i tre deler; Byen, Bygda og Boligfeltet.

Vi skulle spise tradisjonell midtsommermat: Rømmegrøt med sukker, kanel, spekemat og flatbrød.  Vi sitter ved et pent dekket bord, friske blomster er satt frem og en blid og hyggelig jente serverer oss saft mens vi venter på maten. 
Sanne kikker ettertenksomt ut vinduet mens hun drikker saften sin. Mon tro hva hun tenker på? Kanskje gleder hun seg til måltidet. Rømmegrøt og spekemat er nemlig festmiddag vi nordvestlendinger setter pris på.



















Etter noen runder med påfyll er vi gode og mette, og rusler opp mot Breisjøen hvor bålet skal tennes midt ute i vannet. Været er perfekt, det er sol og varmt, og folk koser seg.

Mange mennesker har tatt turen, deriblant en gjeng utkledd som... sauer?...
Omtrent 4.500 mennesker har gleden av å se bålet i full fyr på vannet denne kvelden.





Etter hvert rusler vi ned til den delen av friluftsmuseet som kalles Boligfeltet. Maihaugen er en vaskeekte tidsmaskin, her finner vi hus fra blant annet sytti, åtti og nittitallet.




Alle husene har nøyaktige detaljer både innvendig og utvendig, fra Michael Jackson-kassetter på barnerommet (åttitallshuset), til hageutformingen og denne Saaben utenfor et av husene i boligfeltet. Morsomt!




Ett av de husene som så spesielt spennende ut, var fremtidshuset. Det ble bygd opp på Fornebu av forskere fra ulike fagfelt og senere flyttet til Maihaugen. De skulle se for seg hvordan vi ville bo i fremtiden, og bygge og innrede huset deretter.

En annen morsom innretning på Maihaugen er 
den gode, gamle, røde telefonkiosken. 

Ungene lurte fælt på hva dette var for et merkelig påfunn. 
Hva skal man med telefonkiosk, når man har mobiltelefon?... 

En lekeplass er tidløs, og ville nok tiltrukket seg 
barn for to hundre og femti år siden også. 

Gamle bygninger er spennende. 
Mon tro om det ligger noen gamle skatter gjemt her?

Sanne tar bilde av den største Bukken Bruse. 
Fritt for ikke å bli stanget bak av denne karen!

Hvordan bruker jeg disse? 
Sanne får opplæring av en blid kar som kan teknikken.  

Se film fra Sankthansaften 2010 på Maihaugen: 
Etter hvert som kvelden siger på, rusler vi tilbake til Lillehammer Hotell, som ligger kun fem minutters gange fra Maihaugen. Alt i alt, en super Sankthansaften med alle ingredienser; God mat, fint vær, bål, masse mennesker og god stemning.

Helt topp, tusen takk til alle som bidro til et så flott arrangement!

Les mer på www.maihaugen.no.

lørdag 26. juni 2010

Rafting i Sjoa

Rafting i Sjoa er en av de tingene man bare må gjøre (minst) en gang i livet.

For en del år tilbake var det vi nå skal oppleve ekstremsport forbeholdt de aller modigste (eller gærne). Det kan vel muligens kalles ekstremsport fremdeles, men GoRafting som tar oss med på denne turen har erfarne guider. Og de gjør grundige forberedelser med blant annet tørrtrening på land (bokstavelig talt). Vel ute på elva velter vår amerikanske guide Will båten (i rolig farvann), slik at vi får trening i hvordan vi skal komme oss opp i båten igjen dersom vi velter i strykene.

"If I was a gambler, which I am, I would say that it's a fifty-fifty chance that we will flip the boat during the trip", sier guiden Will. Og smiler.

























Reiseblogg2010

fredag 25. juni 2010

Sykkeltur med morgenkaffe

Tidlig onsdag morgen - mens ungene ennå sov - bestemte vi oss for å sykle en bitteliten tur. Finne et passe fint sted, sette oss ned, ta livet med ro og drikke morgenkaffe. Været var fint, delvis overskyet og sol med akkurat passe temperatur å sykle i.


Det er massevis av sykkelløyper på Gålå, vi hadde strengt tatt for mange å velge i. Etter gode tips og innspill fra resepsjonisten på hotellet falt valget til slutt på en tur inn til Bladtjørna, et nydelig vann som ungene garantert ville badet i om de hadde vært med. En fin sykkelrute, med akkurat passe sykkelsti og akkurat passe ulendt terreng. Tenk å sitte på en benk langt inne i skogen og nyte en kopp kaffe og bare kjenne roen og stillheten... kan man ha det bedre?




Vi syklet 7,21 kilometer og brukte nærmere en og en halv time inklusive pauser, kaffedrikking og ikke minst fotografering. Oddgeir liker jo å ta bilder, og det kan av og til (som regel alltid) ta veldig lang tid. Så satt jeg der da med kaffen min og smilte så godt jeg kunne, knipsing meg her og autoshoot meg der... 
Etterhvert satte vi kursen hjemover, og rakk akkurat å komme hjem til hytta i det Vetle som førstemann var på vei ut av senga. Godt timet. 

torsdag 24. juni 2010

Familierafting på Ottaelva

"Drømmeferie i Lillehammer-regionen blir helt topp, men jeg skal ikke være med på rafting. Uansett. Basta". 

Nina var helt sikker på en ting før vi reiste på ferie. Rafting skulle hun ikke være med på.

"Rafting er livsfarlig, jeg kommer til å falle uti elva, ingen greier å hjelpe meg oppi båten igjen, og vannet er helt sikkert så iskaldt at jeg mister pusten, og... dessuten er det farlige dyr i elva, og"... 

Men Sanne på 7 år ville gjerne rafte. Vetle og Oliver vil også rafte. Stein Erik Gaustad fra GoRafting forklarer at jo da, de har familierafting for barn ned til 6 år, så lenge de fyller 7 i løpet av året. Og forsikrer at familierafting slett ikke er farlig. Trenger nesten ikke bli våt engang, så lenge man unngår å sitte fremst i båten. Og nei, han hadde ikke hørt om noen som var blitt spist av farlige dyr i Ottaelva. Dermed er det ingen vei tilbake for Nina.

Lurer du på hvordan det gikk, kan du se film fra familieraftingen her:














































Hvis du synes dette ser morsomt og spennende ut, ta kontakt med Stein Erik Gaustad, som sammen med Kristin Baardvik eier og driver GoRafting. Han har mange års erfaring som raftingguide, og skreddersyr raftingopplegg for alle nivåer fra 7 år og oppover.
GoRafting har erfarne guider fra blant annet USA, Australia, Canada, Norge og Tyskland.
Nettside www.gorafting.no, e-post post@gorafting.no eller telefon 61 23 50 00.


Foto: Nina med vanntett kamera (to første) og www.gorafting.no (to siste).

Bading på Gålå Høgfjellshotell





Gålå Høgfjellshotell har oppvarmet svømmebasseng ute (21 grader), det liker vi! Når solen skinner og det er ferie, er bading obligatorisk aktivitet. 

Oliver hopper i vannet, Sanne varmer seg litt seg mens hun ser på. 
Herlig, rent vann! Oliver er åpenbart fornøyd. 
Sanne holder for nesen og er i spranget uti. Bading er livet!

Her er 5 aktiviteter som vi dessverre ikke rakk å gjennomføre på Gålå:

1. Elgsafari

2. Garnfiske

3. Kanosafari

4. Utforsykling

5. Guidet vandretur

I tillegg har Gålå Høgfjellshotell egen  fotball- og tennisbane.

Med andre ord, vi skulle gjerne hatt flere dager her oppe i Peer Gynts rike...

Sommer, snø og aking med frisbee


Vi er egentlig lei av vinter, snø og kulde. Men snø er uimotståelig, og kan absolutt være en morsom sommeraktivitet. Spesielt når det er varmt og sola skinner.



















Etter tolv kurver med Frisbee Golf oppdaget vi en passe stor snøflekk i toppen av slalåmbakken på Blåbærfjell.

Dermed ble fristelsen for stor, vi bare måtte teste en potensielt ny sommeraktivitet på Gålå: Kan en frisbee fungere som akebrett? Og ikke minst, hvor fort går det an å kjøre?





















Vetle fant ut at det går fint å kjøre slalom uten ski.
Tror vi må pakke skiutstyret og besøke Gålå Høgfjellshotell når det blir vinter også, disse bakkene må vi teste! 

Frisbee Golf på Blåbærfjell



Frisbee Golf. Vi hadde ikke hørt om denne sporten før, men det høres gøy ut. Stort sett samme regler som i vanlig golf. Eneste forskjell er at golfkølle og ball byttes ut med frisbee, hullet i bakken byttes ut med en frisbeekurv og velfrisert golfplen erstattes av ekte, norsk natur.

Frisbee Golfbanen på Gålå ligger 777 meter over havet (Norges høyeste)  og omkring hundre meter fra der hvor Peer Gynt ved Gålåvatnet arrangeres hvert år. I 2009 var det arrangert Norgesmesterskap i Frisbee Golf (!) på Gålå, i samme 18 hulls løypa som vi nå skal prøve. I følge lokale NM-deltakere vi snakket med var det tillatt for deltagerne å drikke Jägermeister underveis. Visstnok er ikke Jägermeister  prestasjonsfremmende (eller hemmende)...



Bildet over, Sanne i dyp konsentrasjon når hun kaster. Frisbeen vi bruker er litt tyngre enn vanlig strandfrisbee, dermed flyr den lengre. Det betyr at hvis man kaster feil, kan den fly lengre vekk fra kurven som vi prøver å treffe. Det hendte noen ganger med noen av oss...


















Frisbee Golf passer vel egentlig best når det ikke er for stor aldersforskjell. Konkurranseinstinktet kobles inn fra første kast, og da er det ikke så lett for en syvåring å konkurrere med en ti- og trettenåring. Selv om vi legger inn ekstrakast for de yngste. Vi avsluttet ved hull tolv, fordi der oppdaget vi noe annet som var mer interessant. Mer om den i neste blogginnlegg.

Bildet over: Er Frisbee Golf en moderne variant av oldtidens diskos-kasting? Vetle vet i hvert fall hvordan man skal se ut i positur...

 Konklusjon: Frisbee Golf er en morsom aktivitet, spesielt om det ikke er for stor aldersforskjell på de som deltar. For øvrig ble resultatet etter ni hull nøyaktig uavgjort for samtlige deltakere, 60 kast på tolv kurver...

Sykkeltur i Peer Gynts rike





Mandag startet vi dagen med god frokost på Gålå Høgfjellshotell. Kald og frisk appelsinjuice, ferskt brød, kokt egg og nytraktet kaffe. Dermed var vi godt forberedt til dagens første aktivitet: Sykkeltur i Peer Gynts rike, nærmere bestemt Jetningen rundt ved Gålå.


Med godt humør og sol, noen få, hvite godværsskyer på himmelen og akkurat passe temperatur var de viktigste ingrediensene til stede for en flott tur på sykkelsetet.

Første del av sykkelturen gikk til en lavvo ved Gjetningen. Litt over 6 km ble unnagjort på nesten 54 minutter. Høyeste punkt på løypa, 961 meter over havet. Se forøvrig kartet under. Løypedata er hentet fra GPS-klokka.

Vel fremme ved lavvoen skulle vi egentlig grille pølser, særdeles mye mygg (!) gjorde at vi var mer opptatt av å unngå myggstikk. Heldigvis hadde guiden Simen med seg et vidundermiddel. Etter litt US622 myggroll-on så det ut som myggen droppet oss umiddelbart og dro på leting etter andre blodsugerjaktmarker. 






















Del to av rundturen var litt lenger enn første del, nesten 7 km. Litt mer terreng å sykle i gjorde at vi bruke en time og nitten minutter (inklusive alle fotostopp og pauser). 
Peer Gynts rike er et flott terreng å sykle i. Mange fine, små og store vann og flott natur uansett hvor man snur seg.  


Noen steder på del to av sykkelruta måtte gjøres unna til fots, men det er akkurat slik det skal være når man sykler i terrenget. 


Gamle tømmerbygninger langs veien, i kombinasjon med storslagen natur gjør at det er som å sykle i et godt, gammelt, norsk folkeeventyr.  




















Vil du lese mer, se sykkeltur Jetningen rundt.
Andre sykkelturer du kan gjøre i Peer Gynts rike:

Årstulrunden, 25,3 km.
Valsfjell rundt, 25,6 km.
Seterrunden, 38 km.

Gålå Høgfjellshotell er et godt utgangspunkt for alle sykkelturene, og har sykler til leie.

Høgfjellshotellet har i tillegg til hotellrom og leiligheter, romslige hytter til leie og mulighet for online booking.

Alt i alt (inklusive myggstikk), hvis man ønsker naturopplevelser og liker å sykle, anbefaler vi å besøke Gålå i Gudbrandsdalen.

God ferie!


tirsdag 22. juni 2010

Trolsk natur, fossefall og grottevandring i Rondane

Søndag var vi på en helt fantastisk grottevandring i Rondane. Turen opp til grotta var en opplevelse i seg selv, med trolsk natur og flotte fossefall. Med sol og nydelig vær samt en dyktig guide som forteller spennende historier underveis, er dette en opplevelse vi sent vil glemme. Se film fra turen nederst i innlegget.





















Vetle og Sanne stopper ved en av de mange fossene. Her fylte vi vannflaska med friskt, rent, kaldt vann. Vann er bedre enn brus altså!





















Eventyrlig landskap. Herlig!

Vetle og guiden vår, Stein Erik Gaustad (Gaus) fra GoRafting.no tar en pust i bakken på vei opp mot grotta. Nasjonalparken Rondane med nysnø i bakgrunnen.





















Nina, Oliver og Sanne tar en spisepause før vi går inn i grotta.




















Vetle er som regel ivrig og løper først, derfor fikk han ikke med seg hvor grotta var og løp helt til topps. Kanskje ikke så dumt, siden det var en flott utsikt til Rondane nasjonalpark.






















Stein Erik serverer Sanne melkesjokolade etter endt grottetur. Gode greier, sjokolade!