onsdag 14. juli 2010

Cézanne, Munch og millioner på Lillehammer Kunstmuseum

Vi besøker Lillehammer Kunstmuseum, og er så heldige å bli guidet av selveste museumsdirektør Svein Olav Hoff. Kunstmuseum, er det noe spennende der da? Ungene hadde sine tvil før vi ankom museet.

Jeg snakker helst ikke om hva kunst er verdt, sier kunstmuseumsdirektøren. Men vi har et bilde av Paul Cézanne hengende på veggen her i forbindelse med sommerutstillingen, og maleriene hans går vel for noe sånt som 200-500 millioner kroner. Per stykk, hvis de da er til salgs en sjelden gang. Vi må ha egen vakt som passer på akkurat dette bildet så lenge det henger her, vi har det bare til låns.

Femhundremillioner, en halv milliard. For et gammelt maleri? Selv tenåringen Oliver på tretten år som planlegger å bli rockestjerne når han blir bittelitt større, hever ett øyenbryn, lager trutmunn og nikker lettere imponert. Maleriet som vakten står og passer på, er mer verdt enn en Slash-signert Gibson Les Paul med autentiske Axl Rose-bitemerker oppover gitarhalsen. Muligens. Kunne sikkert leid Slash som gitarlærer i noen år også for den summen. Vi tviler ikke på at tenåringen gladelig ville byttet Cézanne-maleriet mot en gitartime med gitarhelten Slash.

I 1998 ble bildene «Gutt i rød vest» av Paul Cezanne og «Greve Lepic og hans døtre» av Edgar Degas stjålet i Sveits, og disse to bildene anslås i dag å være verdt over en milliard norske kroner i følge NRK. Bildene er fortsatt borte og står på FBIs topp-ti-liste over kunstkriminalitet. Hvem sa at kunst ikke er spennende?

Vetle synes det er kjempemorsomt med svindyre malerier. Bildet på veggen er altså verdt noen hundre millioner, og voktes av egen vakt under sommerutstillingen 2010 "Erik Werenskiold og hans krets: Utfordringen fra Cézanne".



















Kunstmuseumsdirektøren forteller engasjert om bildene. Penselstrøk, liten eller stor pensel, romantikken, epoker, fargebruk, hovedverk og andre verk.



 Hva i alle... pappa, hva gjør de på det bildet?
























Se der ja, onkel Sindres gamle hannkatt Rampo er med på bildet også gitt. Men jeg visste ikke at han var så gammel? Det bildet er sikkert hundre år gammelt eller noe sånt?
 Damer. Alltid interessant.
















Edvard Munch, mer verdt enn vi kommer til å tjene i løpet av et liv, forteller museumsdirektøren. Det blir mange skateboard og PS3-spill, det!


 Tar du bilder, pappa? Er det lov?




































Sanne synes det er mange fine farger i maleriene. Vi legger merke til
forskjellige ting i bildene, det er visst også meningen med kunst.

























Noen malerier er malt med så liten pensel at det ser helt ekte ut - nesten som fotografi.
Dette bildet er fra den tiden da det var lov for malere å lyve, arbeidsfolkene går i bunad.




















Pent uteområde med naturstein og vannfall. Deler av utsmykningen, noen steinblokker som står utenfor museet (ikke på bildet) var opprinnelig bestilt fra Sverige av Nazistene mot slutten av andre verdenskrig.






















Lillehammer Kunstmuseum er et av de første byggene det nå verdenskjente Arkitektkontoret Snøhetta tegnet.

For mer informasjon, se nettsiden til Lillehammer Kunstmuseum.
Les mer om Paul Cézanne i Store Norske Leksikon og på Wikipedia

1 kommentar: