onsdag 7. juli 2010

Downhill Biking (nedoversykling) i Hafjell Bike Park

Vi skal prøve nedoversykling, eller på godt norsk, downhill biking i Hafjell Bike Park.

Hafjell er en av verdens beste steder å sykle downhill. Det skriver i hvert fall internasjonale sykkelmagasiner som har vært her og prøvd løypene, sier de som leier ut sykler og utstyr.

Mja. Downhill biking høres egentlig litt ekstremt ut. På bilder og film vi har sett av aktiviteten ser det ut som de hopper hundre og tjue meter med syklene - minst - samtidig som de underveis i lufta tar trippel salto med innlagt skru og lander med tjue i stil mens de viser V-tegn. Med begge hender. Mon tro om nedoversykling er forbeholdt proffsyklister?

Vi er vel det man kan kalle amatørsyklister. I hvert fall amatørnedoversyklister, vi har aldri prøvd downhill biking før. Men vi liker tanken på bare å sykle nedoverbakke. På papiret er dette en aktivitet som passer oss, så vi lar det stå til.

Oppmøte er nederst i slalåmbakken, hvor skiutleie er gjort om til sykkelutleie for sommeren. Heldigvis bor vi i romslig leilighet på Solsiden i Hafjell, bare noen minutters gangavstand fra skitrekket og gondolbanen. Vi får hjelm, kroppsbeskyttelse og sykler, og blir med gondolbanen opp.
 En tur med gondolbanen er i seg selv en fin opplevelse med flott utsikt, om man ikke vil sykle.













Mens vi gutta sykler downhill, skal Sanne og Nina sykle mountain bike, som fritt oversatt er bortoversykling på fjellet.


















På Mosetertoppen  hvor gondolen ender er det åpen kafe med trivelig uteområde...

... der er det også lekeplass med egen klatresti (bildet), Tyroler travers og skattejakt i en morsom løype/sti med spennende spørsmål for de minste.




















Vetle er mer enn klar for å sykle, men Oliver vil gjerne starte med en liten pause.

























Sanne får en ørliten, men alvorlig skade (skrubbsår) som raskt blir tatt hånd om av hjelpsomme karer med plaster for hånden.

Oliver i fint driv nedover mot første løypetrase.
Det kommer forresten syklister i fint driv fra alle kanter. Alle ser ut til å kose seg i det fine været.



















Vetle synes det er mooorsoomt å hoppe. Eller "artig asså", som det heter på nordvestlandsk.


















Fin utsikt, flott natur, nydelig vær, full fart. Akkurat slik en skikkelig fjelltur skal være.
 ... Vi må prøve denne løypa også... Hafjell Bike Park har mange løyper å velge mellom, fra grønn (lettest), blå, gul, rød og svart (forbeholdt de aller tøffeste).


Hei hvor det går!



















Hmmm... hvilken vei skal vi velge her, mon tro?...






























Vi møter Even fra Trysil, en trivelig kar som har syklet i Hafjell siden 2006. "Et lite skrubbsår, det går bra, altså..." Han er nok en av de som har litt større fart nedover i svingene og over hoppene enn oss...




















...Hvordan får vi med oss syklene i heisen?... det er løst på en elegant måte, med skinner på hver side av stolheisen hvor vi enkelt triller sykkelen på og av.






















Å kjøre heis kan være litt langdrygt. Men av og til kan det være morsomt, synes Vetle.




Den perfekte fjelltur: Å sitte rolig og sveve lydløst i en stolheis noen meter over bakken, mens fuglene kvitrer og sola skinner fra blå himmel mellom spredte godværsskyer. Kan det bli bedre?...





















Det eneste vi kan tenke oss er bedre, er å sykle downhill i Hafjell Bike Park...




















Utrolig mange flotte løyper å velge i - fra smale, stier, til heftige svinger, bratte skråninger og heftige hopp. Flinke løypelagere i Hafjell, ingen tvil om det.






















Vetle passerer kyr på vei ned.
Ingen tvil, downhill biking i Hafjell får tommelen opp fra oss. Faktisk så mye at vi maste oss til enda en dag i bakken. Vetle har dessuten bestemt at han vil ned til Hafjell og sykle igjen senere i sommer...

Les mer om downhill biking på Hafjell Bike Parks nettside. Sjekk de tøffe bildene av nedoversykling på nettsiden dere også, heftig!
For overnatting i romslige leiligheter i gangavstand fra bakken, se Solsiden i Hafjell.

Se film fra turen:

Reiseblogg2010

4 kommentarer:

  1. Morsomt å lese om deres opplevelser. Men hvordan var dagen for dere som "bortoversyklet" fra toppen av gondolen? Skal til Lillehammer neste uke med to små barn, og kunne godt tenke oss å ta gondolen opp og sykle innover derfra. Men er usikker på om det egner seg for en 6 åring som er relativt fersk på to hjul?

    SvarSlett
  2. Da er det nok bedre å ta bilen inn på Pellestova/Gaiastova/Øyerfjellet. Da er det fine fjellveier så langt man ser. Fra gondolentoppen så er det nok litt mye terreng for en på 6år.

    SvarSlett
  3. Vi syntes Gålå hadde mange fine veier og stier som var egnet for barn. Se innlegget http://vioppleverlillehammer.blogspot.com/2010/06/sykkeltur-i-peer-gynts-rike.html, mvh fam. Visnes

    SvarSlett
  4. Ossen mongose kjører even? MVH Lars Erik

    SvarSlett